Skip to content

Cannabis, hasj og marihuana

2014 mai 14
from → Samfunn
by Anita Nyholt

Jeg får en del spørsmål om cannabis, hasj og marihuana, og har derfor laget denne informasjonssiden.

LUHMs side ble følgende kommentar lagt inn:
Hasj, marihuana og cannabis er det samme. Skjønner ikke hvorfor alle tror det er noe forskjell. Hasj er litt anderledes enn vanlig cannabis. Men det kommer fra samme planten.

Svar:
Det stemmer at både hasj og marihuana kommer fra cannabisplanten.

Det finnes to hovedtyper: Sativa (gjør deg høy og glad, men kan også gi «stressfølelse») og Indica (avslappet og søvnig). De kan også krysses til hybrider med ulike virkninger.

Sativaplantene har oftest mer thc enn Indica, Indica har oftest mer cbd enn Sativa. Begge typer inneholder allikevel mest thc.

Sativaplanten har oftere lenger vokse-/ blomstringstid enn Indica.

Det er stor forskjell på Sativa og Indica. Mange liker å bruke hasj før leggetid for å bli avslappet, men hvis den er laget av Sativa så vil det være vanskelig å få sove. Varedeklarasjon ville selvsagt gitt en forklaring på dette.

Marihuana er tørkede blomster fra hunnplanten, hvor det er trikomene på undersiden av bladene på blomstene som inneholder bla. thc/cbd.

Film: Marihuana-trimmer maskin.

Hasj videreforedles fra marihuana. Den enkleste (men mest tidkrevende) måten å lage hasj på er å riste av trikomene og gni dem i hånden til man får en mørk masse. Det skal mye marihuana (trikomer) til for å lage litt hasj. I Marokko, hvor det meste av hasjen som kommer hit blir importert fra, bruker de maskiner, det ville tatt for lang tid å lage alt kun for hånd.

Hasj kan også lages med is i bøtte.

Cannabisolje kan lages med varierende grad av eksplosjonsfare (anbefales ikke).

Hasjen kan tilsettes ulike stoffer, for å gjøre den mykere osv. Det kan også være fristende å tilsette stoffer som ikke har noe der å gjøre for å øke vekten (både hasj og marihuana selges som kjent med pris pr gram).

Marihuana er derfor i utgangspunktet et renere og tryggere produkt enn hasj, så sant den ikke er kvalitetssikret, eller man har laget den selv.
 
Bildene er hentet fra disse sidene:
Cannabis Sativa
Cannabis Indica

Se også:
Mulige helseskader ved bruk av cannabis

Share
7 Responses leave one →
 1. Lars permalink
  oktober 20, 2020

  Hehehe.
  Det er ganske gøy å lese 6-7 år gamle kommentarer om dette.
  Siden dette ble skrevet har det skjedd mye. Covid 19 pandemien har gjort det nesten normalt å dyrke sin egen Cannabis hjemme. Dette har igjen ført til at det er mindre omsetning av cannabis på gata.
  Kjempebra utvikling!

 2. Tormod Sørensen permalink
  oktober 23, 2016

  Etter egen og andres erfaring med å røyke naturlig marhuana, viser det deg at det ikke kan sammenlignes på noen måte med hvor farlig alkohol er. Jeg gidder ikke å diskutere dette med alle forståsegpåere som ikke vet noe som helst, annet enn propagandaen fra myndighetene. men vi kan la en mann drikke seg påvirket av alkohol i en uke, og en annen røyke deg skev daglig i en uke, eller i et år for den slags skyld. Alle over 5 år ville sett en skremmende forskjell. Dessuten vil man aldri bruke vold, lage bråk, utføre innbrudd osv. når man har røykt, og politiet ville hatt rolige dager. Alkohol er det største samfunnsproblemet vi har både i Norge, og i mange andre Europeiske land. Noen som har sett en slosskamp på en coffeshop i Holland? Marihuana er bevist på alle måter, at det er kanskje 5% så skadelig som alohol. Nå har all verdens slags land og myndigheter løyet og fantasert om dette naturlige produktet i minst et halvt århundre, men det har ikke blitt farligere av den grunn. Neida. Myndigheter er redde for å miste kontrollen over den økonomiske biten. Nei, la nå voksne folk få røyke seg en rev når de vil kose seg hjemme en lørdag, i stedet for å la alkoholen ødelegge hele samfunnet.!!

 3. september 7, 2015

  Se også wikipedia-siden «Cannabis (rusmiddel)».
  Her er et kort utdrag:

  Marihuana (som på engelsk skrives med «j» – marijuana) er tørkede toppskudd og blomster fra hunnplanten. Den har flere gatenavn, blant annet «pot», «weed», «grønt», «gress», «ganja», «sensi» og «busk». Kvaliteten blir best på ubefruktede hunnplanter. Marihuana fra disse plantene kalles sinsemilla, som betyr «uten frø». Marihuana som omsettes i Norge kommer fra mange deler av verden, blant annet Vest-Afrika, Sørøstasia og Latin-Amerika, men mye dyrkes innendørs i Europa, også i Norge. Nyere varianter av marihuana fra bl.a. Nederland og USA har et høyere innhold av THC (10–20%) enn de variantene som var vanlige før (rundt 1–6%).

  Hasjisj eller hasj er et sekret fra cannabisplanten. Planter i cannabis-familien utsondrer i høyfjellsstrøk (over ca. 1000 meter) et seigt sekret som kan samles på ulike måter. Dette sekretet kalles i Sør-Asia charas, i Midtøsten hasjisj og i Tyrkia esrar. Gatenavn i Norge er blant annet «brunt», «kif», «tjall», «bønner», «beis» og «blås». Kvaliteten er avhengig av hvor stor andel cannabinoider sekretene inneholder samt hvordan og hvor lenge hasjen har vært lagret. Hasjisjen som omsettes i Europa har vanligvis en gjennomsnittlig konsentrasjon på mellom 10 og 15% THC. Styrken har i senere år økt fordi mer potente planter har blitt introdusert i produksjonslandet Marokko.

  Hasjisj produseres i mange land over hele verden, men den hasjen som omsettes i Europa i dag kommer først og fremst fra Marokko. På 1960- og 70-tallet kom mesteparten av hasjen fra Midtøsten (Libanon, Syria og Tyrkia) samt Sør- og Sentral-Asia (Afghanistan, Nepal, India og Pakistan). Før annen verdenskrig var Hellas et viktig eksportland for hasjisj, som særlig ble dyrket i fjellområdene på Peloponnes.

  I Midtøsten framstilles hasjisj ved at plantene gnis over sikter av ulik finhet, noe som gir ulike kvaliteter. I Sentral- og Sør-Asia foregår produksjonen tradisjonelt ved samling av plantesekretet, ofte for hånd, dette gir mørkere og mere oljeaktige kvaliteter.

  Hasjisj omsettes ofte som sammenpressede plater, kuler eller kaker som senere blir brutt opp for videresalg og røykes i pipe eller joint.

  Kif er det tradisjonelle cannabispreparatet i Marokko, og består av finhakkede blomstertopper som røykes i små langskaftede piper («sebsi»). Fram til 1954, ble kif i den franskokkuperte delen av Marokko solgt gjennom det franske statlige tobakkselskapet Régie des Tabacs, som også hadde enerett på dyrking.

  Bhang er den indiske betegnelsen på cannabis av noe lavere kvalitet, og brukes i fettholdige matvarer som chai, iskrem og yoghurt.

  Cannabisolje er en tyktflytende ekstrakt, med særskilt høy konsentrasjon av THC. Substansen er ikke vannløselig, men kan fortynnes med alkohol. Oljen kan inntas ved å pensle den på vanlige sigaretter eller blande den i mat. Det er også mulig å inhalere oljedampen. Cannabisolje er mindre vanlig å bruke enn andre cannabisprodukter, men benyttes ofte av den lovlige cannabisindustrien i matvarer.

  Nye metoder har gjort det mulig å produsere konsentrater («vannhasj», «ice-o-lator», «butanolje», «shatter», «wax» og «budder») med et mye høyere innhold av THC enn ved bruk av tradisjonelle metoder. Slike cannabispreparater inneholder opptil 60% – 80% THC.[25] I USA har det i senere år blitt vanlig å bruke de sterkeste preparatene i sin rene form ved en metode som kalles «dabbing» der konsentratet påføres oppvarmet metall og røyken inhaleres gjennom en egnet pipe. I forbindelse med den økende populariteten av disse produktene, har det vært uttrykt bekymring over deres trygghet i forhold til gjenværende kjemikalier fra produksjonsprosessen og også tryggheten ved selve produksjonen når den utføres av amatører med feil utstyr.

  Det er uenighet om sterk cannabis er en fordel eller ulempe sett i et folkehelseperspektiv. Om man røyker sterke varianter kan litt være nok, og man utsetter dermed lungene for en mindre mengde skadelige stoffer. Samtidig har det særlig i Storbritannia blitt pekt på at cannabis med et høyt THC-innhold øker sjansen for å utvikle psykiske problemer.

  Neil Montgomery ved University of Edinburgh har forsket på forurenset hasj, og har funnet en rekke stoffer som er tilsatt for å øke vekten og få en høyere pris. Mange av disse kan antas å være svært skadelige.[28] I 2007 ble det rapportert at marihuana ble påført silisiumpudder for å øke vekten.

  Folkehelseinstituttet har uttrykt bekymring for den økende forekomsten av syntetisk cannabis, og det rapporteres at denne typen cannabis har helt andre skadevirkninger enn den som forekommer naturlig. Det første norske dødsfallet som følge av en overdose syntetisk cannabis ble konstatert i 2015.

  https://no.wikipedia.org/wiki/Cannabis_%28rusmiddel%29

 4. Hans permalink
  mai 28, 2014

  Tenkte jeg måtte kommentere på et par ting 🙂

  Indica har kortere blomstringstid enn Sativa. Det meste som dyrkes innendørs i dag er forsåvidt en eller annen form for hybrid, derfor bruker man ofte begrep som indica-dominert og sativa-dominert. Når man kjøper marihuana på det norske markedet er det vanligvis fra indica-dominerte strains.

  Når kriminelle dyrker er det ikke alltid de har god nok innsikt til å avgjøre når en plante skal høstes, noe som påvirker high`en, enten man høster for tidlig eller sent. Høstingstidspunktet har en del å si for balansen mellom cannabinoider, bl.a fordi THC oksiderer og går over til CBN etterhvert som man nærmer seg (eller går forbi) det optimale høstingstidspunktet. For tidlig høsting kan gi en heady og intens rus, mens for sent kan gi en tung og slitsom rus. Indica-planter kan dermed gi en litt stressende følelse om de høstes for tidlig. Høstingstidspunkt er forsåvidt en smakssak, men man kan dra det for langt i begge retninger.

  Når det kommer til hasj, er det varierende genetikk og ofte hybrider som brukes i Marocco. De indica-dominante strainsene høstes tidligere enn de med litt mere Sativa i. De benytter en del genetikk fra andre land, som Mexico (mexicana), Pakistan (pakistani, pakimaroc), India osv. I senere tid har de også begynt dyrke strains man vanligvis benytter seg av innendørs. Dermed får man nå hasj fra strains som OG Kush, Cheese, Blueberry, Super Lemon Haze osv. Mange mener at den klassiske maroccanske hasj-genetikken har forsvunnet eller blitt utvannet etter mange år med krysspollinering.

  Hardallah/Jardallah betyr såvidt jeg forstår at hasjen er lagd i Marocco, men av genetikk fra andre land. Definisjonen varierer litt ut ifra hvor man leser.

  Å lage hasj med vaskemaskin er en variant av det å lage hasj med vann og isbiter (ice/bubblehasj). Det er samme prinsipp som tørrsiktingen de foretar i land som Marocco (sikting av plantematerialet over en finmasket duk), men ved å benytte kaldt vann/isbiter får man kjølt ned trichomene slik at de brekker lettere av fra plantematerialet. Dette gjør at man oppnår et ganske rent produkt uten at det er så mye arbeid. Ulempen er at terpenene i cannabis er vannløselige. Terpener er stoffene som gir cannabis smak og aroma, men som i følge mange også har en effekt på rusen.

  Norskprodusert hasj ser man knapt nok på markedet, dette er forbeholdt dyrkerne og deres nærmeste.

  • mai 28, 2014

   Takk for tilbakemelding på blogginnlegget. Har sjekket litt mer, og endret teksten så det blir riktig informasjon.

 5. mai 14, 2014

  Vegard Haugen kommenterte hos LUHM:
  «Jeg har bodd i Marokko en hel vinter og kan bekrefte at hasjen som kommer rett fra produsent er et mye tryggere og renere produkt enn det meste man finner her til lands. Det er synd at de som bruker det i Norge må være redde for å få i seg stoffer de helst ikke vil ha i kroppen.

  Jeg har også besøkt flere cannabisplantasjer i Rif-fjellene, men jeg så aldri at det ble brukt noen maskiner. Det jeg så var at de lå marihuana-planten mellom to tøystykker, og festet dette på toppen av en bøtte, så slo de på tøyet med pinner slik at trichomene falt gjennom tøyet. Dypt inne i fjellene kan man høre «trommesirklene» fra alle kanter. Men det kan godt hende at det blir brukt maskiner også.»

  SVAR:
  Jeg er enig med deg i at det som produseres i Marokko (og som ikke blir tilsatt noe på veien hit) er renere enn den hasjen som produseres i Norge (det kom kanskje ikke tydelig nok frem i innlegget).

  Jeg vet ikke, men tror at hasjen fra Marokko er laget for det meste av Indica, mens det som lages her er fra Sativa, men har ikke kilder på det, det er bare en antagelse fordi man får dyrket mer Sativa på ett år enn Indica (på grunn av vokse-/ blomstringsperioden). Skulle gjerne likt å visst mer om det.

  Når det gjelder «maskinene» i Marokko så er de ikke elektrisk drevne de jeg har sett på film, men kjempestore «risteapparater» hvor 2-4-6 personer står og skyver en plate frem og tilbake for å få ut trikomene. Men jeg har også sett at de bruker vaskemaskin for å lage hasj (ett av Insider programmene).

  Vegard kommenterte også: «Du har rett, det meste i Marokko er av Indica.»

  http://www.facebook.com/luhm.no/posts/10152018687757461

 6. mai 14, 2014

  Jeg vet at det har blitt gjort forsøk på å få undersøkt hva hasjen som selges i Norge inneholder, men de aktørene som kan gjøre dette i Norge har ikke hatt interesse av å finne ut hva norske forbrukere egentlig får i seg av tilsetningsstoffer.

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS