Skip to content

I hjertet av sentrum

2010 september 16
from → Samfunn
by Anita Nyholt

Gatekryss på St. Hanshaugen?

Jeg har bodd mange steder opp igjennom årene. Både landlig og urbant, men aldri så sentralt som nå. Cinemateket, Pascal, Elm Street, en døgnåpen 7-11 og gamle Posthallen er blant mine nærmeste naboer. Det er ikke alltid stille og rolig her, men det er godt når det er det.

Når jeg skal handle mat så går jeg oftest til butikken ved siden av Clas Ohlson i Torggata, eller Bunnpris på Oslo Sentralstasjon, fordi de ligger nærmest der jeg bor.

At jeg bor i bydel St. Hanshaugen overrasket meg. Kanskje er det sånn at sentrum er forbeholdt de bostedsløse (jeg tror at de har postadresse Sentrum), mens vi som bor her får tildelt en annen passende bydel. Jeg vet ikke, men googlet meg frem til at «Bydel St. Hanshaugen har ansvar for sentrum når det gjelder tjenester til befolkningen, og er blant annet høringsinstans når det gjelder plan- og reguleringssaker og skjenkebevilling for sentrum.»

Den flotte, hvite Operabygningen ligger også bare et steinkast unna. En gangbru over motorveien, så står jeg på Operataket og kan kikke utover fjorden og se den nye bydelen Bjørvika vokse frem. Kontrastene er store. På vei hjem passerer jeg sprøyteutdelingsrommet, de nigerianske prostituerte på deres faste gatehjørner, og som alltid er det høylydt stemning fra Go-Go Bar.

Jeg tror ikke at det er mulig å bo i hjertet av sentrum uten å bli berørt av hva man ser. Denne bloggen vil bære preg av det. Jeg har mye på hjertet.

Share
6 Responses leave one →
  1. september 22, 2014

    En annen sak, som jeg ikke skrev om i blogginnlegget over, er det åpne gatesalget av illegale rusmidler. Som talsperson for Folkeaksjonen lovlige utsalgssteder for hasj og marihuana har jeg sendt en henvendelse til norske myndigheter bla. om det åpne gatesalget.

    Fra «Norges arbeid frem mot UNGASS 2016»:
    http://luhm.no/?p=4714

    «Anmeldte narkotikalovbrudd fortsetter å øke, fra 4 % i 1993 til 9 % i 2003 og 17 % i 2012 (av total kriminalitet i Norge) uten at det blir stilt spørsmål ved hvor prosentandelen skal stoppe eller om den ikke har noen grense. Kripos 2013: «Antallet narkotikasaker har økt med 10,7 % fra 2012 til 2013 og har aldri vært høyere. Siden midt på 2000-tallet har antallet saker økt med over 50 %.»

    Det er foreslått å bygge flere fengsler, eller å leie plasser i Nederland – men det reduserer ikke det globale illegale markedet/økonomien. Når en person blir arrestert så blir virksomheten bare overtatt av andre. Problemet vil ikke bli løst ved at at fengselsindustrien blir utvidet.

    Norge kan ikke si i FN at at vi ikke ser noen problemer med den norske forbudspolitikken med alternative reaksjoner, når prosentandelen fortsatt stiger og vi er i ferd med å få en fengselsindustri lignende den som USA er i ferd med å gå vekk fra. »

    «Det ble totalt beslagtlagt 2964 kg cannabis i 2013. De 20 kiloene som ble beslagt fra gatesalg i Oslo utgjør en minimal andel. Når det blir aksjonert mot et bestemt område så enten flyttes eller spres salget – det stopper ikke. Kundene slutter ikke å etterspørre varer. Når en person blir pågrepet så overtar en ny selger. Pågripelse av selger etter selger, sette dem i fengsel i påvente av å bli sendt ut av landet, er ikke en løsning som fjerner problemene med krig, smugling, mafiavirksomhet, korrupsjon og hvitvasking – men nye forbudsskapte problemer oppstår.»

    «Brudd på menneskerettighetskonvensjonen i forbindelse med pågripelse av en gateselger (mistenkt for) i Oslo fikk liten, nærmest ingen oppmerksomhet. Politiet skrev senere på sin nettside at praksisen måtte opphøre. Man fikk inntrykk av at det ikke var første gang dette skjedde.»

    «Det åpne gatesalget er bare en liten del av det illegale cannabismarkedet, det meste blir solgt innendørs blant venner. Sånn sett er det ikke noe forskjell på hva de inne og ute gjør. Aksjon «Touch Down» har lignende konsekvenser som «Stop and frisk» som blir kritisert i USA, men det er ikke lett for feks Antirasistisk Senter og menneskerettighetsorganisasjoner å være uenig med Politiet og kritisere ordningen. Det er ikke bra at man år etter år ser at nærmest alle de som står på gata og selger cannabis er mørkhudede, og ses på som kriminelle – det skaper stigmatisering.

    Utviklingen av menneskerettighetsbrudd og rasisme knyttet til forbudspolitikken er farligere enn lovliggjøring og regulering av cannabismarkedet.»

    Et lovlig marked er å foretrekke fremfor et illegalt marked.

    • mai 31, 2015

      Fabian Stang (H), ordfører i Oslo: «Det er en kriminalitet som regjeringen kunne ha fjernet hvis de ville det. De kunne sørget for at de som kommer hit og begår kriminalitet, blir behandlet på en mye røffere måte enn i dag.»

      Nær Carl Berners plass i Oslo, i mai 2013, ble en brutal pågripelse av en mann, mistenkt for besittelse/salg av illegale rusmidler, festet på film.

      Et mulig brudd på menneskerettighetskonvensjonene i forbindelse med pågripelsen fikk liten, nærmest ingen oppmerksomhet. Det var først i år da Oslo-politet fikk en bot på kr 80 000, men saken mot politibetjentene ble henlagt, TV2 viste filmen og de store avisene skrev om det at saken fikk den oppmerksomheten den fortjener. http://anitanyholt.no/samfunn/touch-down

  2. september 22, 2014

    Etter at jeg skrev dette aller første blogginnlegget så har det blitt åpnet flere matvarebutikker i sentrum. Blant annet har jeg vært en del i de nye butikkene til Lime-kjeden. Men plutselig en dag var den ene butikken stengt, og den neste dagen hang det lapp på døra også hos den andre som er i mitt nærområde om at den var stengt. I avisene leste jeg at kjeden ble etterforsket for menneskehandel, at enkelte ansatte bodde i kjellere på trange rom og fikk lønn i form av matvarer utgått på dato.

    Selv om magefølelsen hadde sagt at det «var noe» med den ene av de to butikkene så var det så jeg måtte gni meg i øynene da jeg leste at det kunne ha foregått «menneskehandel» – der jeg kjøpte dagligvarer som melk og brød? Hvordan var det mulig?

    Aftenposten 11. september 2014:
    «Flere av Lime-kjedens butikker har lenge vært i søkelyset, mistenkt for bruk av ulovlig arbeidskraft. Det er mistanke om at utenlandske statsborgere har blitt utsatt for tvangsarbeid i butikkene.» http://www.aftenposten.no/okonomi/Full-politiaksjon-mot-Lime-kjeden-7697755.html

    Morgenbladet, Håkon Gundersen, 12. september 2014:
    «Her er det brukt billig arbeidskraft og til dels ulovlig arbeidskraft i stor stil.
    Norge er jo en slags honningkrukke i en verden med til dels mye fattigdom og stor arbeidsledighet. Det meste av innvandringen er lovlig, men den personen som kommer illegalt spør seg jo straks: Hvor kan jeg jobbe? Det som da skjer er at arbeidsgiveren har full kontroll på dem: «Melder du fra om hvordan vi behandler deg, rapporterer vi deg og du forsvinner ut av dette landet». http://morgenbladet.no/samfunn/2014/han_ser_strukturen_i_snusk#.VB-RlBY092A

    Hele artikkelen i Morgenbladet ligger ikke åpent tilgjengelig på nett, men jeg leste den i avisen, og det som sto videre var tankevekkende. At om et par generasjoner frem i tid så vil vi kanskje høre historier fra mennesker som har klart å skape seg et godt liv i Norge fordi besteforeldrene bodde i en kjeller, hadde elendige arbeidsforhold og overlevde på å spise mat utgått på dato.

    Det satte saken i et nytt perspektiv. Det som etterforskes er selvsagt ikke bra, på mange måter, men alternativet for de som jobbet i butikkene kunne vært langt verre.

    • oktober 17, 2014

      Da jeg leste om Lime-butikkene så ante det meg at det også kunne ha tilknytning til ulovlig handel med cannabis. Inntektene må jo hvitvaskes på et vis for å få det inn i en lovlig økonomi.

      30. september 2014, «Razzia i nye Lime-butikker i stor hasj-sak i Oslo. Store mengder hasj er beslaglagt. Hovedmennene i saken har i lang tid vært i søkelyset som et sentralt ledd i hasjomsetning på østkanten i Oslo, og etterforskerne mener nå å ha rullet opp også store deler av selgernettverket deres. Etterforskerne kommer nå til å undersøke om penger fra den antatte narkoomsetningen kan knyttes til butikkdriften.» http://www.dagbladet.no/2014/09/30/nyheter/narkotika/lime_minipris/35518478

      16. oktober 2014
      «Polititeori: Solgte hasj fra Lime-butikk. Politiet etterforsker nå narkotikaomsetning i minst én av de tidligere butikkene i Lime-kjeden. De får bistand fra Skatt Øst for å undersøke om butikkene også er benyttet til hvitvasking av narkotikapenger.» http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/Polititeori-Solgte-hasj-fra-Lime-butikk-7745541.html

  3. mai 8, 2012

    Kommentar lagt inn på bildet hos Arild Knutsen (FHN):

    Jeg bor midt i sentrum. Da jeg var ute for å handle mat tidligere i dag så jeg at det sto fire politimenn og ransaket en narkoman på gaten. Rett rundt hjørnet for sprøyteutdelingsrommet.

    Dette er ikke ment som kritikk av politiet, de gjør den jobben de er satt til av de folkevalgte.

    Jeg vet heller ikke hva som skjedde, jeg så bare det jeg så. Men det plager meg at det ikke debatteres mer i media denne problemstillingen. At kommunen gjennom sprøyterommet forsøker å drive skadereduserende tiltak, mens staten ved politet står klar til å frata dem det de er avhengige av, de får en bot, og så må de ut for å skaffe mer penger til det de trenger. Man blir trist av å bo så nær på et problem, føle seg så hjelpeløs mens man betrakter galskapen.

    Hva gagner det å gi et menneske en bot som hjelp, når de ingenting har fra før? Og skulle de klare seg, så skal de starte det nye livet med stor gjeld til staten.

    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10150772955637066&set=a.10150266744602066.329186.529507065

  4. Morten permalink
    oktober 3, 2010

    Ekte Oslo-jente, med andre ord! 🙂

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS