Skip to content

Redd Sagene bad fra evig tørke

2013 juli 9
from → Kultur
by Anita Nyholt


En aksjonsgruppe for gjenåpning av Sagene bad, startet av foreldre ved Sagene skole, Redd Sagene bad fra evig tørke melder:

«Sagene bad har stått tomt og ubrukt i 13 år. Samtidig mangler bydelen svømmetilbud til både store og små. Nå er badet igjen lagt ut for salg. Det er tid for handling – Sagene bad må gjenåpnes!

Vi tar ikke stilling til om badet bør være i kommunal eller privat eie, men mener Oslo kommune må ta et hovedansvar for at badet gjenåpnes så snart som overhodet mulig, til bruk for skoleelever og lokalbefolkningen.

Sagene bad ligger vakkert plassert like ved Akerselva sentralt i Oslo, vegg i vegg med ærverdige Sagene skole. Det ble åpnet som offentlig folkebad allerede i 1900, og er med dette byens nest eldste etter Bislett bad. Bygningen ble i 1996 fredet.

I 1926 ble badet utvidet med svømmebasseng på 12,5 meter. Sagene skole ble med dette den første skolen i byen med eget svømmebasseng, og her fikk skolebarna i området svømmeundervisning helt fram til år 2000.

I 2000 ble badet stengt av kommunen fordi det var i dårlig forfatning. I 2006 valgte Oslo kommune å selge badet til det private selskapet Bjarkø Eiendom. Forutsetningen for kjøpet var at de skulle pusse det opp og gjenåpne det. Rehabiliteringen viste seg å bli mer omfattende enn først antatt. Mye arbeid gjenstår, og det er uvisst når badet vil ferdigstilles og gjenåpnes.

I juni 2013 er Sagene bad på nytt lagt ut for salg.»

Trygve Bjarkø, Bjarkø Eiendom AS:
«Vi regner med at badet blir solgt. Det kan for eksempel være innenfor spabransjen, og jeg ser også for meg at noen som driver innenfor helsesektoren kan være aktuelle. Bygget er veldig godt egnet som helsesenter.»

Stein Erik Kirkebøen, OsloBy:
«Vi trenger ikke et moderne bad, vi trenger et bad med vann. Linus, Julius og Ellinor er klare som egg for å ta seg et bad. De har de har badehetter, svømmebriller og basseng. Det eneste de mangler, er vann.»

NRK skriver:
«Halvparten av landets tiåringer kan ikke svømme. Norges svømmerforbunds minstekrav for å være svømmedyktig er 200 meter. Ifølge Kunnskapsløftet skal alle barn være svømmedyktige etter fjerde årstrinn.

Kun halvparten av landets tiåringer kan svømme 200 meter eller mer. Til sammenligning viser tilsvarende undersøkelser i Danmark og Sverige en svømmedyktighet på 80–90 prosent, ifølge Svømmeforbundet.»

Redd Sagene bad fra evig tørke:
«Visste du at hele tre barneskoler har mindre enn 600 meter å gå til Sagene bad? Tilsammen går det rundt 1350 elever på Sagene, Lilleborg og Grünerløkka skole.

Sagene skole ble i 1926 den første skolen i byen med eget svømmebasseng. Tusenvis av barn har lært å svømme i Sagene bad siden da.»

Stian Berger Røsland (H):
«Oslo kommune trenger ikke flere små bad, men store bad for hele familien.»

Politikere fra Ap, SV, Rødt og Høyre som sitter i bystyret og byrådet i Oslo har meninger om Sagene bad, men er uenige om hva badet skal brukes til, og hvem som skal drifte det. Innen de får diskutert seg frem til enighet om hva som skal skje med eiendommen, om det skal være et privat (spa for voksne) eller kommunalt tilbud (svømmeopplæring for barn), vil antakeligvis Sagene bad ha blitt solgt til en privat aktør, og det var det.

Jeg gikk på Sagene skole på 70-tallet og lærte å svømme på Sagene bad. Svømmeinstruktøren var veldig streng, men hun ga seg heller ikke før minstekravet for å være svømmedyktig var oppnådd hos alle elever. Vi rakk å lære å svømme og fikk trent på overlevelse med tunge klær på dypt vann under veldig kontrollerte forhold før skolens bad begynte å holde oftere og oftere stengt, og fra ca 1976 ble det svømming på Tøyenbadet. Jeg vet ikke hvordan andres svømmeopplæring har vært/er, men hadde det ikke vært for at opplæringen skjedde så nær skolen og under så kontrollerte former så ville mange av elevene aldri lært å svømme, og enda mindre lært overlevelsesteknikker. Mange hadde ikke noe ønske om å lære å svømme, og det er heller ikke noe de ville ha lært av foreldrene, men de tilegnet seg allikevel ferdigheten. Jeg tror at for å øke svømmedyktigheten i befolkningen trenger vi ikke bare store badeland for familier, men spesielt opplæring tilknyttet skolene. Fyll bassengene med vann!

Share
No comments yet

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS