Skip to content

Krigen mot narkotika har feilet

2011 januar 25
from → Samfunn
by Anita Nyholt

Virgin-sjef Richard Branson deltar i en ny global narkotikakommisjon sammen med Thorvald Stoltenberg.

The Global Commission on Drug Policy sier «Forsøk på å utrydde produksjon og kriminalisering av forbruk har ikke redusert narkotikatrafikken og narkotikabruken» og konkluderer med at «skade fra korrupsjon og vold som følge av forbudet overstiger i stor grad skader forårsaket av narkotika».

Videre uttaler kommisjonen at «saken er omgitt av frykt og feilinformasjon».

«Det er en økende oppfatning om at «Krigen mot narkotika» har feilet» uttalte den globale narkotikakommisjonen i en uttalelse ved åpningen av det to dager lange møtet i Geneve.

The Global Commission on Drug Policy er ledet av den tidligere brasilianske presidenten Fernando Henrique Cardoso, og omfatter også de tidligere presidentene i Mexico og Colombia, Ernesto Zedillo og Cesar Gaviria. Virgin sjefen Richard Branson, og tidligere utenriksminister Thorvald Stoltenberg er også med.

Tidligere sjef for EUs utenrikssaker Javier Solana og Thorvald Stoltenberg har begge gode erfaringer med internasjonale forhandlinger. I tillegg er prisvinner av Nobels litteratur Mario Vargas Llosa og forfatteren Carlos Fuentes også med i kommisjonen ifølge uttalelsen.

Kommisjonen sier «Forsøk på å utrydde produksjon og kriminalisering av forbruk har ikke redusert narkotikatrafikken og narkotikabruken» og konkluderer med at «skade fra korrupsjon og vold som følge av forbudet overstiger i stor grad skader forårsaket av narkotika.»

Videre uttaler kommisjonen at «saken er omgitt av frykt og feilinformasjon», og at de ønsker å skape en offentlig debatt i tråd med den latinamerikanske kommisjonen frontet av Cardoso, Zedillo og Gaviria i 2009. Med hovedbudskapet: «The war on drugs has failed. And it’s high time to replace an ineffective strategy with more humane and efficient drug policies.»

Tiltak som skal vurderes inneholder endringer mot FNs narkotikakontrollsystem, evaluering av suksessen med operasjoner mot produsenter og smuglere, risikoen og fordelene ved straff for besittelse, og effekten av behandlingsprogrammer.

Pressemelding fra AFP:
Ex world leaders, Branson launch drugs campaign

Richard Branson, 26. juni 2012:
«Krigen mot narkotika er en fiasko, og umiddelbare og store reformer i det globale forbudsregimet må iverksettes for å stoppe spredningen av HIV-infeksjon og andre skader som følger av krigen mot narkotika.»

Share
3 Responses leave one →
 1. mai 29, 2011

  Se også:

  The Global Commission on Drug policy vil presentere sine konklusjoner til FNs generalsekretær Ban Ki Moon i New York den 2. juni. Arrangementet ledsages av en stor internasjonal kampanje ledet av Avaaz, som har som mål å samle 500 000 underskrifter i underskriftskampanjen “End the war on drugs!”

  http://anitanyholt.no/samfunn/end-the-war-on-drugs

 2. Ole Ullern permalink
  januar 26, 2011

  «Former world leaders and other personalities including Virgin chief Richard Branson on Monday launched a global drive to tackle drug abuse, amid signs that a crackdown on drugs crime is failing.»

  Spennende.

  Etter høringssvarene («Motstand mot gratis heroin») var det vel ikke mer for Stoltenberg sr. å gjøre i Norge? – Bare å gi opp, og reise utenlands og fortelle om hvor flinke vi er til å «vurdere» alternativer? Eller for å finne nye venner mot FNs narkotikaregime?

  Spennende.

  Og fremtiden har ikke skjedd ennå. Kanskje det blir lov å røyke seg en rev en gang?

 3. Anonym permalink
  januar 25, 2011

  Branson har sagt han ønsker å selge marihuana i Virgin-butikkene sine når det blir lovlig, og pleide å røyke før. Han røyker fortsatt en sjelden gang, og har røyket sammen med sønnen sin for å lære ham fornuftig bruk. Han er en fremtredende kritiker av forbudspolitikken og de negative konsekvensene kriminaliseringen av cannabis har for unge menneskers fremtid.

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS