Skip to content

Alkoholdrikkere tar barna fra hasjrøykere

2011 oktober 14
from → Samfunn
by Anita Nyholt


Kontrastene er store. NRK melder at myndighetene i Nederland har bestemt at deres marihuana-kafeer ikke lenger får selge «sterk» cannabis. Ifølge nye regler som er foreslått å tre i kraft til neste år får ikke cannabisen inneholde mer enn 15 prosent av virkestoffet tetrahydrocannabinol (THC).

To dager senere viser NRK et innslag fra Grünerløkka – hvor norske myndigheter forsøker å «fjerne cannabismarkedet» med vektere langs Akerselva. Vekterselskapet er fornøyd med egeninnsats, og mener at de har bidratt til å spre miljøet over et større område. De folkevalgte er fornøyd fordi de iallefall har «vist at de gjør noe». Stikk i strid med anbefalingene til The Global Commision on Drug Policy.

VG skriver at politiet i Oslo trapper opp innsatsen ved å true foreldre som kjøper narkotika med barnevernet.
I tillegg til bøter på opp mot 10 000 kroner risikerer narkokjøpere nå å miste omsorgsretten dersom de har barn, advarer stasjonssjef ved Grønland politistasjon i Oslo, Kåre Stølen:
«I forrige uke pågrep vi en mann ved Vaterland på Grønland. Han kom trillende med barnevogn og kjøpte hasj. Resultatet var at barnevernet overtok omsorgen for barnet på 3 år.»

Til dette fikk jeg bla. disse kommentarene på min facebookside:

Liselotte:
«Kunne han feks ikke latt barnet være hjemme. Samtidig er det like jævlig og drikke sammen med unger. Rus og barn hører ikke sammen uansett.»

Jeg svarer:
«Nå var det jo ikke slik at han var beruset sammen med barnet, men kjøpte det der man får kjøpt det. Kanskje hadde han til og med vært på polet og handlet også, uten at noen reagerte på det. Hadde det vært lovlige utsalgssteder for hasj og marihuana så kunne foreldrene ha kjøpt det der, og sluppet å miste barna sine.»

Liselotte:
«Det er nå slik at det faktisk ikke er lov og handle hasj etz. Og loven gjelder alle faktisk. Og når han tar med seg ungen i barnevognen for og kjøpe er det veldig uansvarlig. Da lurer jeg på hva som er viktigst ungen eller bønna.»

Jeg svarer:
«Bytt ut ordet hasj med fartsoverskridelse for bil (og barna sitter i baksetet), og se om du fortsatt er enig med deg selv. Politikerne kaller det å kjøpe hasj på Grünerløkka for et ordensproblem, synes du virkelig at det henger på greip å frata foreldre sine barn pga et ordensproblem, som gir et forelegg på ca 2000 kroner?!?»

Liselotte:
«Jeg er fortsatt enig med meg selv. Og den ene feilen gjør nødvendigvis ikke den andre noe bedre. Og nei det er ikke noe gøy for folk som bor på løkka og vasse i selgere som er mer ivrige enn en middels gateselger i Kairo. Men jeg respekterer andres synspunkter. Uansett så lenge det går ut over barn og foreldrene kunne brukt hue før dem handlet blir det feil for meg.»

Rune Helgesen:
«Det er hårreisende å bli fratatt barna pga hasjkjøp,tenk på alle barna som lider under foreldrenes alkohol konsum, og det er mange som har barna med i butikken for å kjøpe øl eller på polet. Det er også beviselig at alkohol er mye skadeligere enn cannabis. Mange blir voldelig av alkohol, mens av cannabis blir man rolig og fredlig.»

Bjørn Hjelmerud:
«Rusmisbruk og barn hører ikke sammen, men mesteparten av rusbruk i Norge er ikke misbruk. Å ta seg en joint, en dram eller en øl forran poden er ikke et problem, problemet oppstår når staten definerer det som et problem og begynner å straffe der intet galt er gjort. Barnevernet bør absolutt innvolveres når barn lider under foreldrenes rusmisbruk, men man bør ikke lage problemer der det ikke er noen fra før.»

Det er skremmende at enkelte mener at det viktigste er å følge loven, uansett om man ser at den er umenneskelig. Det er skammelig å høre folk si det er helt greit at en overtredelse, i størrelse med en mindre trafikkforseelse, skal resultere i at man mister omsorgen for sine barn. I Norge 2011.

Se også:
Fjern det åpenlyse hasjsalget på Grünerløkka med lovlige utsalgssteder

Share
4 Responses leave one →
 1. mai 31, 2015

  Det å bruke cannabis er mindre alvorlig kriminalitet – det å bli fratatt førerkortet uten å ha kjørt i påvirket tilstand er veldig alvorlig. Det stilles også spørsmål ved om grenseverdiene er satt for lavt. http://luhm.no/?p=5840

  Et mindre alvorlig lovbrudd kan resultere i at man mister førerkort for bil og/eller omsorgsretten for egne barn. Mange forbrukere frasier seg ytringsretten fordi de frykter at om de sier at de er uenige med staten så kan de tiltrekke seg oppmerksomhet og bli straffet. Mange deltar ikke fordi de ikke ønsker å bli mistenkt for å gjøre noe de ikke gjør. Mange deltar ikke i debatt fordi de ikke ønsker å få besøk av politiet på grunn av deres politiske meninger. Dette er demokratiske problemer.

 2. mai 22, 2015

  2015: “Kjøperne som er avslørt er fra hele Oslo, men har også kommet utenbys fra. Politiet har til tider observert at det har vært kø av kunder ved «utsalgsstedene». Kjøperne har kommet gående, syklende eller kjørende i egen bil eller drosje. De er både menn og kvinner, fra tidlig i tenåra til godt oppe i pensjonistalder.”

  “Politiet har tidligere i saken sendt mange titalls bekymringsmeldinger til barnevernet i en lang rekke bydeler, etter å ha oppdaget foreldre som har hatt med barna sine.” http://www.dagbladet.no/2015/01/21/nyheter/hasj/toyenloftet/narkotika/37303872

 3. oktober 17, 2011

  2009:
  I tillegg til bøter på opp mot 10.000 kroner risikerer narkokjøpere nå å miste omsorgsretten dersom de har barn, advarer stasjonssjef ved Grønland politistasjon i Oslo, Kåre Stølen. http://www.vg.no/nyheter/innenriks/narkotika/truer-foreldre-som-kjoeper-narkotika-med-barnevernet/a/571222

  2011:
  Knallhard straff for hasjrøykerne. Bøter, tap av bevilling og tap av retten til omsorg for barn. Nå vil ikke politiet lenger ta lett på at folk kjøper litt hasj til eget bruk. Ett av våre virkemidler er å sende bekymringsmelding til barnevernet når vi kommer over foreldre som kjøper narkotika. Så får de vurdere om folk som har så lemfeldig omgang med rusmidler, er skikket til å ha omsorg for barn, sier stasjonssjef Kåre Stølen ved Grønland politistasjon. http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/Knallhard-straff-for-hasjroykerne-5576331.html

 4. oktober 14, 2011

  Norge er et av de land i Europa hvor myndighetene i størst grad vil gjøre hasjrøyking til en moralsk sak. Det er ikke nok at hasj kan være usunt. Man tyr til en slags høyere moral som gjelder hasjrøykere men ikke for eksempel brukere av alkohol. Ettersom man slik plasserer hasjrøykere i en moralsk fordervet kategori mennesker som ikke er «like bra» som «oss andre» klarer man å få ellers fornuftige folk med på tiltak som de samme folka ville reagert med forferdelse på om de hadde vært brukt mot dem selv.

  En gang for lenge siden var hasj et slags «opprørsstoff», et symbol for seksti- og syttitallets «ungdomsopprør», og etterhvert også en markør for mange grupper som var eller følte seg satt utenfor samfunnet. I noen grad er det fremdeles slik, men først og fremst er hasj – og marihuana – rett og slett en nokså naturlig forbruksvare for et par hundre tusen mennesker her i landet. Mange av oss har kjøpt hasj der den har vært å få mesteparten av våre etterhvert nokså lange liv. Det er på tide at myndighetene forstår at vi ikke forsvinner og at de bare bør skamme seg over den hensiktsløse hundsingen av folk de driver med.

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS